wtorek, 28 lutego 2012

Peanut Butter Hummus

Hummus to libańska potrawa z ciecierzycy. Natchnięta przez Nigelle, zamiast użyć tradycyjnego tahini (pasty sezamowej) użyłam masła orzechowego. Peanut Butter Hummus polecam na babskie imprezy z patyczkami surowych warzyw. Pyszne, proste i zdrowe! Powinno wystarczyć dla 6 kobiet.



Składniki:
puszka ciecierzycy
1 mały ząbek czosnku
1/4 słoika masła orzechowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
ok 2/3 szklanki kefiru
trochę zmiażdzonych orzeszków ziemnych (do ozdoby)
słodka papryka w proszku (do ozdoby)
seler naciowy
marchewki
papryka

Jak to zrobić:

  • Wysyp ciecierzycę na sitko, opłucz ją dokładnie i osącz.
  • Obrany ząbek czosnku, ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z cytryny i masło orzechowe wsadzić do miski i zmiksować malakserem na gładko.
  • Stopniowo dodawać kefir, tyle, ażeby konsystencja nie była ani zbyt wodnista, ani zbyt zwięzła.
  • Doprawić solą i ewentualnie sokiem z cytryny wedle uznania.
  • Przełożyć do miski i posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i słodką papryką.
  • Podawać z pokrojonymi w paseczki warzywami!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic