Składniki:
puszka ciecierzycy
1 mały ząbek czosnku
1/4 słoika masła orzechowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
ok 2/3 szklanki kefiru
trochę zmiażdzonych orzeszków ziemnych (do ozdoby)
słodka papryka w proszku (do ozdoby)
seler naciowy
marchewki
papryka
Jak to zrobić:
- Wysyp ciecierzycę na sitko, opłucz ją dokładnie i osącz.
- Obrany ząbek czosnku, ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z cytryny i masło orzechowe wsadzić do miski i zmiksować malakserem na gładko.
- Stopniowo dodawać kefir, tyle, ażeby konsystencja nie była ani zbyt wodnista, ani zbyt zwięzła.
- Doprawić solą i ewentualnie sokiem z cytryny wedle uznania.
- Przełożyć do miski i posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i słodką papryką.
- Podawać z pokrojonymi w paseczki warzywami!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz