wtorek, 6 marca 2012

Tapenada z migdałami

Tapenada to prowansalska pasta z czarnych oliwek. Ale zamiast filecików anchois... migdały! Tapenada najsmaczniejsza jest na świeżym chlebie lub na grzankach. Najlepsza jest ta zrobiona w domu, a przygotowanie jej zabiera naprawdę niewiele czasu.



Składniki:
szklanka czarnych oliwek (najlepiej bez pestek)
3 łyżki kaparów
5 łyżek migdałów w płatkach
ok 5 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić?
  • Oliwki i kapary osączyć na sitku. czosnek obrać.
  • Oliwki, kapary, czosnek i migdały miksujemy razem na gładko.
  • Na koniec dodać oliwę i przyprawy do smaku. Zamieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic