piątek, 2 listopada 2012

Najprostsze ciasto marchewkowe z orzechami nerkowca i skórką pomarańczy

Przygotowanie tego ciasta nie wymaga doświadczenia w kuchni, ani posiadania innych przyrządów niż tarka, miska, łyżka i piekarnik.



Składniki:
  • szklanka cukru trzcinowego
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • 3 duże jajka (rozbełtane)
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka orzechów nerkowca


Jak to zrobić?

- Nagrzej piekarnik do 180st C. Formę-korytko wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej jest potem wyciągnąć ciasto z formy.

- Do miski wsyp cukier, wlej olej, dodaj jajka i wymieszaj łyżką.

- Marchewki obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach. Dodaj do miski wraz z skórką pomarańczy i orzechami. Wymieszaj łyżką.

- Dodaj mąkę i sodę. Wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą konsystencję. Masa powinna być dość rzadka.

- Masę wlej do formy i piecz ok 40 minut, aż wierzch się zarumieni a ciasto przy dotknięciu będzie sprężyste. Po wyłączeniu piekarnika ciasto powinno "odpocząć" ok. 5 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto musi trochę ostygnąć zanim wyciągniemy je z formy i zdejmiemy papier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic