Składniki:
Spód (przygotowany w okrągłej formie o średnicy ok.23cm)
- 2 jajka
- 50g mąki tortowej
- 50g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Krem jogurtowy:
- 250ml jogurtu naturalnego
- 250ml kefiru
- 100g cukru
- 20g żelatyny
- starta skórka z cytryny
Galaretka
- mrożone lub świeże maliny
- 100ml wody
- 100ml czerwonego lub różowego wina
- 100ml soku malinowego
- 60g brązowego cukru
- 20g żelatyny
Jak to zrobić?
- W misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z masą, tak aby pozostała nadal puszysta.
- Wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i piec ok. 20min w 180 stopniach.
- W kąpieli wodnej, rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać jogurt i kefir cały czas mieszając. Dodać cukier i skórkę z cytryny. Krem odstawić do czasu kiedy zacznie tężeć, a następnie przelać na spód i wstawić do lodówki.
- Do garnka wlać wodę, wino, sok malinowy i cukier. Gotować kilka minut i następnie dodać maliny i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę i dokładnie wymieszać.
- Na stężały krem wylać ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz