poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Włoski deser jogurtowy z galaretką malinową

Mimo że ostatnio słońca za oknem mało, to i tak można poczuć, że powoli zbliża się lato. Z tej okazji postanowiłam przygotować sernik na zimno, ale z braku sera (i chęci, żeby pójść po niego do sklepu) zrobiłam jogurtowe ciasto, lekkie i orzeźwiające!



Składniki:

Spód (przygotowany w okrągłej formie o średnicy ok.23cm)

  • 2 jajka
  • 50g mąki tortowej
  • 50g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
Krem jogurtowy:
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 250ml kefiru
  • 100g cukru
  • 20g żelatyny
  • starta skórka z cytryny
Galaretka
  • mrożone lub świeże maliny
  • 100ml wody
  • 100ml czerwonego lub różowego wina
  • 100ml soku malinowego
  • 60g brązowego cukru
  • 20g żelatyny
Jak to zrobić?
  • W misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z masą, tak aby pozostała nadal puszysta.
  • Wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i piec ok. 20min w 180 stopniach.
  • W kąpieli wodnej, rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać jogurt i kefir cały czas mieszając. Dodać cukier i skórkę z cytryny. Krem odstawić do czasu kiedy zacznie tężeć, a następnie przelać na spód i wstawić do lodówki.
  • Do garnka wlać wodę, wino, sok malinowy i cukier. Gotować kilka minut i następnie dodać maliny i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę i dokładnie wymieszać. 
  • Na stężały krem wylać ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic