wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasto rabarbarowe z bezą

Wiosna już na dobre zawitała w Poznaniu, a w sklepach i na rynkach zawitał rabarbar! Wielu z nas rabarbar kojarzy się z kompotem babci lub plackiem z kruszonką. Ja upiekłam właśnie takie proste ciasto ucierane z rabarbarem, ale zamiast kruszonki lekka beza.

Składniki:

Ciasto ucierane:
  • 225g margaryny
  • 200g cukru
  • 2 małe paczuszki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 500g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Pozostałe:
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 białek
  • 250g cukru


Jak to zrobić?
* Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm.
* Margarynę utrzeć na pianę. Dodać cukier i jajka i dalej ucierać.
* Piekarnik rozgrzać do 170st C (opcja grzanie od dołu).
* Zmieszać proszek do pieczenia z mąką i przesiać do masy. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać, aż powstanie gładka masa.
* Formę do tortu wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto, rozkłądając równomiernie.
* Rozłożyć rabarbar na cieście. Obłożone ciasto piec 20 minut na środkowej lub dolnej prowadnicy.
* Białko ubić na pianę, stopniowo dosypywać cukru. Masę nałożyć na ciasto z rabarbarem i piec dalej ok 30 minut.

W sierpniu polecam zastąpić rabarbar kwaskowym agrestem! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic