Składniki:
Ciasto ucierane:
- 225g margaryny
- 200g cukru
- 2 małe paczuszki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 500g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pozostałe:
- 1 kg rabarbaru
- 6 białek
- 250g cukru
Jak to zrobić?
* Margarynę utrzeć na pianę. Dodać cukier i jajka i dalej ucierać.
* Piekarnik rozgrzać do 170st C (opcja grzanie od dołu).
* Zmieszać proszek do pieczenia z mąką i przesiać do masy. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać, aż powstanie gładka masa.
* Formę do tortu wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto, rozkłądając równomiernie.
* Rozłożyć rabarbar na cieście. Obłożone ciasto piec 20 minut na środkowej lub dolnej prowadnicy.
* Białko ubić na pianę, stopniowo dosypywać cukru. Masę nałożyć na ciasto z rabarbarem i piec dalej ok 30 minut.
W sierpniu polecam zastąpić rabarbar kwaskowym agrestem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz