Składniki:
- 150g cukru + 1 cukier waniliowy (ok 20g)
- 0,5 kg zmielonego tłustego białego sera
- 1/4 szklanki oleju
- 0,4 l mleka
- 2 żółtka (z dużych jaj)
- 2 budynie waniliowe (nie słodzone)
- starta czekolada (na wiórki)
- pokruszone migdały
Jak to zrobić?
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodawać resztę składników stopniowo aż powstanie masa o jednolitej konsystencji, cały czas miksować na średnich obrotach.
- Rozlać do wysmarowanej olejem formy na muffiny (ja korzystam z silikonowej w kształcie serduszek - ciasta powinno starczyć na ok. 12 muffinów).
- Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180st C (raczej na dole piekarnika z opcją grzania od dołu).
- Po wyciągnięciu gorące serniczki w formie opruszyć startą czekoladą i posypać pokruszonymi migdałami.
Delikatne serniczki w pojedynczych porcjach...bez spodu. Super pomysł, a kształt rozkoszny :)
OdpowiedzUsuń