sobota, 14 kwietnia 2012

Mini serniczki

Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Postanowiłam zrobić eksperyment i przygotować go w formie muffinów-serduszek. Bez spodu! Lekki wioseny przepis z odrobiną migdałów i czekolady.


Składniki:

  • 150g cukru + 1 cukier waniliowy (ok 20g)
  • 0,5 kg zmielonego tłustego białego sera
  • 1/4 szklanki oleju
  • 0,4 l mleka
  • 2 żółtka (z dużych jaj)
  • 2 budynie waniliowe (nie słodzone)
  • starta czekolada (na wiórki)
  • pokruszone migdały


Jak to zrobić?

  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Dodawać resztę składników stopniowo aż powstanie masa o jednolitej konsystencji, cały czas miksować na średnich obrotach.
  • Rozlać do wysmarowanej olejem formy na muffiny (ja korzystam z silikonowej w kształcie serduszek - ciasta powinno starczyć na ok. 12 muffinów).
  • Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180st C (raczej na dole piekarnika z opcją grzania od dołu).
  • Po wyciągnięciu gorące serniczki w formie opruszyć startą czekoladą i posypać pokruszonymi migdałami.




1 komentarz:

  1. Delikatne serniczki w pojedynczych porcjach...bez spodu. Super pomysł, a kształt rozkoszny :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic