Składniki:
- 2 szklanki ryżu Arborio
- 1 mała dynia
- 5 łyżek masła
- szklanka białego wytrawnego wina
- 5-7 szklanek bulionu
- pół szklanki śmietany 18%
- 2 średniej wielkości cebule
- 1-2 szklanek startego sera blue cheese (w stylu Lazura)
- 1 łyżka świeżego rozmarynu (drobno posiekanego)
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
-Dynia: umyć, przekroić na pół i wybrać miąższ oraz pestki. Pokroić na mniejsze kawałki, odkroić skórkę, a następnie pokroić na małe kwadraty.
-Cebula: 2 cebule posiekać w bardzo drobną kostkę.
- Masło roztapiamy w dużym rondlu/ na dużej i głebokiej patelni. Wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli, wtedy dodajemy dynię i rozmaryn. Smażymy ok 5 min., aż masło pokryje dynię, a sama dynia trochę zmięknie.
- Wsypujemy ryż i chwilę podsmażamy na maśle z warzywami. Po chwili wlewamy białe wino. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż płyn sie wchłonie. Stopniowo dolewamy bulionu, aż ryż będzie miał odpowiednią konsystencję (al dente).
- Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę i starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem.
-Całość mieszamy i podajemy gorące!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz