czwartek, 25 października 2012

Dyniowe risotto z serem blue cheese i rozmarynem

Dyniowych dań ciąg dalszy! Piękny kolor risotto zawdzięcza dyni, aromat rozmarynowi, a wyrazisty smak serowi blue cheese.


Składniki:
  • 2 szklanki ryżu Arborio
  • 1 mała dynia
  • 5 łyżek masła
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 5-7 szklanek bulionu
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1-2 szklanek startego sera blue cheese (w stylu Lazura)
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (drobno posiekanego)
  • sól i pieprz

Jak to zrobić?

-Dynia: umyć, przekroić na pół i wybrać miąższ oraz pestki. Pokroić na mniejsze kawałki, odkroić skórkę, a   następnie pokroić na małe kwadraty.

-Cebula: 2 cebule posiekać w bardzo drobną kostkę.

- Masło roztapiamy w dużym rondlu/ na dużej i głebokiej patelni. Wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli, wtedy dodajemy dynię i rozmaryn. Smażymy ok 5 min., aż masło pokryje dynię, a sama dynia trochę zmięknie. 

- Wsypujemy ryż i chwilę podsmażamy na maśle z warzywami. Po chwili wlewamy białe wino. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż płyn sie wchłonie. Stopniowo dolewamy bulionu, aż ryż będzie miał odpowiednią konsystencję (al dente). 

- Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę i starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem. 

-Całość mieszamy i podajemy gorące!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic