poniedziałek, 7 maja 2012

Tarta z truskawkami

Michel Roux to znakomity szef kuchni, który przez okres 23 lat zdobył aż trzy gwiazdki Michelina. Przepis na tartę z truskawkami pochodzi z jego wspaniałej książki "Ciasta pikantne i słodkie". Lekka kwasowatość truskawek idealnie równoważy słodki smak nadzienia tarty. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego, ale jeśli chcemy zaoszczędzić czas można przygotować go ze zmielonych herbatników, choć efekt na pewno nie będzie ten sam.




Składniki:

  • 750g dojrzałych truskawek

Ciasto kruche z całymi jajami:

  • 150g mąki
  • 60g masła pokrojonego w kostkę (polecam przygotowaną ilość masła zawinąć w folię i wsadzić na chwilę do zamrażarki, a później zetrzeć na tarce)
  • 60g cukru pudru
  • 2 małe jajka o temperaturze pokojowej
Bita śmietana:
  • 250ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 25g cukru pudru
  • nasiona zeskrobane z wnętrza strąka wanilii
Krem podstawowy:
  • 2 żółtka małych jajek
  • 30g cukru pudru
  • 10g mąki
  • 100ml mleka
  • 1 strąk wanilii przecięty wzdłuż
*można dodać łyżeczkę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, by masa lepiej zastygła


Jak to zrobić?
  • Ciasto kruche: usypać na stolnicy górkę mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, wsypać przesiany cukier puder i sól, wymieszać składniki czubkami palców. Stopniowo zagarniać mąkę do środka i mieszać palcami, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Przed wbiciem jaj proponuję przygotować sobie pod ręką mąkę, bo ciasto może zacząć się kleić. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jaja. Wyrabiać ciasto, aż będzie zwarte, i ugniatać do gładkości. Wysmarować formę do tarty masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę. Wsadzić na co najmniej 20 minut i nagrzać piekarnik do 190 stopni.
  • Bita śmietana: umieścić schłodzoną śmietanę, cukier puder i wanilię w oziębionym pojemniku miksera. Ubijać 1-2 minuty na średnich obrotach. Zwiększyć obroty i ubijać kolejne 3-4 minuty, aż śmietana zacznie gęstnieć. Należy uważać by jej nie zważyć!
  • Wyjąć ciasto z lodówki i nakłuć widelcem spód. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ziarna suchej fasoli lub kulek do pieczenia, by docisnąć ciasto i zapobiec nadmiernemu wyrośnięciu. Piec około 40 minut. Usunąć fasolę i papier na ostatnie 15 minut. Wyjąć ciasto z formy, przełożyć na talerz i pozostawić do wystygnięcia. 
  • Krem podstawowy: ubić w misce żółtka i jedną trzecią cukru na lekką, puszystą masę. Połączyć z mąką. Podgrzać w rondlu mleko wraz z pozostałym cukrem i laską wanilii. Gdy zacznie wrzeć, dodać odrobinę do ubitej masy i wymieszać. Przelać z powrotem do rondla z mlekiem cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie przełożyć do miski, aby krem mógł ostygnąć.
  • Przekroić truskawki na pół. Delikatnie wymieszać bitą śmietanę z ostudzonym kremem podstawowym i wypełnić nimi spód tarty. Na wierzchu ułożyć truskawki, tworząc niewielkie wzniesienie pośrodku ciasta.
  • Tartę wstawić do lodówki, by masa dobrze zastygła. 
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować listkiem mięty. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Też własnie zrobiłam tartę truskawkową, troszkę inny przepis, ale wygląda podobnie.
    Piękne zdjęcia, kuszą i inspirują.
    Gratuluję i pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuje. Uwielbiam tarty i truskawki więc dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta z taką ilością truskawek musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic