Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek (rozmiar L)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- otarta skórka z 1 pomarańczy (wyparzona)
- sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżki rumu
- 170g masła (plus dodatkowe do smarowania foremek jeśli nie są silikonowe)
Jak to zrobić?
* Przygotować wszystkie składniki. Masło roztopić w mikrofali lub w rondelku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
* Przygotować garnek z wodą. Na misce położonej na garnku ubijamy jajka z cukrem pudrem (na parze), aż podwoją objętość.
* Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok i rum. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i masło cały czas ubijając. Odstawić na 15 minut i nagrzać piekarnik do 190st C.
* Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek (jeśli są silikonowe nie trzeba ich smarować wcześniej masłem) i piec ok. 17 minut.
* Najlepiej podawać świeże, lekko oprószone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz