piątek, 22 czerwca 2012

Magdalenki

Ostatnie dni nie wskazywały na to, że mamy lato... W chłodniejsze i deszczowe dni, kiedy nie chce mi się ruszyć z domu, przygotowuję dzbanek zielonej herbaty i magdalenki. Idealny zestaw do czytania książki :)


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (wyparzona)
  • sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki rumu
  • 170g masła (plus dodatkowe do smarowania foremek jeśli nie są silikonowe)

Jak to zrobić?

* Przygotować wszystkie składniki. Masło roztopić w mikrofali lub w rondelku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
* Przygotować garnek z wodą. Na misce położonej na garnku ubijamy jajka z cukrem pudrem (na parze), aż podwoją objętość.
* Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok i rum. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i masło cały czas ubijając. Odstawić na 15 minut i nagrzać piekarnik do 190st C.
* Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek (jeśli są silikonowe nie trzeba ich smarować wcześniej masłem) i piec ok. 17 minut.
* Najlepiej podawać świeże, lekko oprószone cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic