Kolejny post o zdrowym śniadaniu! Na bananową owsiankę natchnęła mnie "jesienna" pogoda w środku lata. A do bananowej owsianki koniecznie musiałam dodać masło orzechowe! Owsianka pełna jest błonnika pokarmowego, który nie tylko dostarcza cennych witamin i mikroelementów, ale również reguluje pracę jelit i zapobiega tyciu! Orzeszki ziemne to przede wszystkim źródło ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych (ja używam Płatki owsiane górskie Kupca)
- szklanka wody
- banan
- szczypta soli
- kilka orzeszków ziemnych
- 1-2 łyżek masła orzechowego ( ja używam Masło orzechowe naturalne Primivika)
Jak to zrobić?
* Wsyp szklankę płatków owsianych do garnuszka i zalej szklanką wody, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok . 3-5 minut, aby płatki wchłonęły wodę.
* Banana umyj i potnij na plastry. Gotową owsiankę przełóż do miseczki dodaj banana, masło orzechowe i orzeszki ziemne i wymieszaj!
Znów odwołam się do książki K. Bosackiej i M. Kozłowskiej-Wojciechowskiej "Czy wiesz, co jesz?". Kupując masło orzechowe należy wybrać takie, które składa się przede wszystkim z orzechów. Nie powinno zawierać tłuszczy roślinnych, cukru, stabilizatorów, emulgatorów czy barwników. Im mniej składników tym zdrowiej i lepiej. Dobre masło orzechowe ma tendencje do rozwarstwiania się, dlatego też przed użyciem należy je wymieszać w słoiki. Dotychczas znalazłam tylko jedno takie masło orzechowe z Primiviki (dostępne w Piotrze i Pawle).
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dobra-owsianka-nie-jest-zla zapraszam do udziału w akcji owsiankowej na durszlaku :)
OdpowiedzUsuńTaka owsianka to prawdziwy zastrzyk energii!
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe i banan to moje ulubione połączenie ostatnio!
OdpowiedzUsuń