sobota, 22 września 2012

Fusilli z sosem śmietanowo-bazyliowym i szynką parmeńską

Kolejna lunchowa propozycja. Bazylia nadaje temu daniu nie tylko oszałamiający zielony kolor, ale także wspaniały aromat i smak. A do tego lekko słonawa szynka parmeńska i gotowe!



Składniki:

  • makaron fusilli (ilość zależna od liczby jedzących i ich apetytu)
  • świeża bazylia
  • szynka parmeńska (można zastąpić także szynką serrano)
  • śmietana 12% kubeczek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak to zrobić?

* Ugotować al dente makaron w dużym garnku. 
* Śmietanę i ok 20 dużych listków bazyli zmiksować na gładko malakserem. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Podgrzać w małym rondelku (ale nie doprowadzać do wrzenia!).
* Szynkę parmeńską podrzeć na mniejsze kawałki.
* Makaron wsadzić do miski, polać sosem i posypać kawałkami szynki.
* Podawać od razu!

2 komentarze:

Przyciski Listonic