Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kubeczek śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki kaparów
- 1 ser camembert (ok. 100g)
- opakowanie łososia wędzonego na zimno (np. z Lidl'a)
- sól, pieprz
Jak to zrobić?
Spód:
* Piekarnik rozgrzać do 180st. C.
* Formę do tarty nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
* Ciasto francuskie po rozpakowaniu rozwałkować i ułożyć w formie.
* Spód piec ok. 10 min.i wyciągnąć.
Farsz:
* Śmietanę i jajko zmiksować na jednolitą masę i doprawić solą i pieprzem.
* Łososia i ser pokroić na plasterki. Łososia i kapary ułożyć na spodzie z ciasta francuskiego.
* Masę jajeczno-śmietanową wylać na spód pokryty łososiem i kaparami.
* Zapiekamy aż do ścięcia masy jajeczno-śmietanowej i układamy na wierzchu plastry camemberta.
* Pieczemy jeszcze ok. 3-5 min. aż ser się roztopi, a brzegi tarty się zarumienią.
Smacznego!
nie moje smaki ale znam takich co by uwielbiali :)
OdpowiedzUsuń