czwartek, 20 września 2012

Quiche z wędzonym łososiem, kaparami i camembertem

Jesienny powrót po wakacjach! Świetne i szybkie do przygotowania danie lunchowe :)


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kubeczek śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 ser camembert (ok. 100g)
  • opakowanie łososia wędzonego na zimno (np. z Lidl'a)
  • sól, pieprz

Jak to zrobić?

Spód:
* Piekarnik rozgrzać do 180st. C.
* Formę do tarty nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. 
* Ciasto francuskie po rozpakowaniu rozwałkować i ułożyć w formie.
* Spód piec ok. 10 min.i wyciągnąć.

Farsz:
* Śmietanę i jajko zmiksować na jednolitą masę i doprawić solą i pieprzem.
* Łososia i ser pokroić na plasterki. Łososia i kapary ułożyć na spodzie z ciasta francuskiego. 
* Masę jajeczno-śmietanową wylać na spód pokryty łososiem i kaparami.
* Zapiekamy aż do ścięcia masy jajeczno-śmietanowej i układamy na wierzchu plastry camemberta.
* Pieczemy jeszcze ok. 3-5 min. aż ser się roztopi, a brzegi tarty się zarumienią.

Smacznego!

1 komentarz:

Przyciski Listonic