czwartek, 27 września 2012

Krem z dyni z camembertem i gałką muszkatołową

Dynia to kolejny produkt typowo sezonowy. Krem z dyni jest idealnym daniem na jesienny lunch - rozgrzewa i syci, a pomarańczowy kolor rozwesela. Camembert i gałka muszkatołowa nadają zupie wyrazistego smaku.



Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu (może być z kostki, ale najlepszy jest naturalny wywar mięsno-warzywny)
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni
  • camembert
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa w proszku

Jak to zrobić?

Dynia:
* Dynię umyć, przekroić dużym ostrym nożem na pół.
* Wybrać/ wyskrobać łyżką pestki z wnętrza dyni.
* Pokroić na mniejsze części i odkroić skórę od miąższu.

Krem:
* Cebulę myjemy i siekamy na pióra. 
* W dużym garnku na dnie podgrzewamy olej z dyni i podsmażamy cebulę.
* Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przygotowaną dynię i mieszając smażymy na małym ogniu ok. 3 minut.
* Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż dynia będzie miękka.
* Po ostygnięciu doprawiamy i miksujemy malakserem na gładko.
* Przed podaniem podgrzewamy. 


Do gorącej zupy w misce wsadzamy kilka plasterków camemberta i posypujemy delikatnie gałką muszkatołową.

1 komentarz:

  1. Hmm, camemberta w takiej wersji nie wykorzystywałam. Ciekawie, chyba wypróbuje. :) Zimą czy jesienia nic nie rozgrzewa tak jak pożywne zupy.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic