niedziela, 13 maja 2012

Cytrynowe muffinki

Cytrynowe muffinki to ostatnio moje ulubione. Proste w przygotowaniu smakują wspaniale, a ich zepsucie jest chyba niemożliwe. Najlepiej smakują ostudzone, delikatnie przypruszone cukrem pudrem. Osłodzą każde spotkanie przy gorącej herbacie nawet w taką pogodę, jaka ostatnio panuje za oknem.



Składniki:
  • 170g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g masła
  • 160g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 90ml kefiru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do opruszenia


Jak to zrobić?

* Wymieszać w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.
* W innej misce połączyć masło z cukrem i ucierać na kremową masę. Powoli wbijać jajka cały czas miksując.
* Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i maślankę.
* Na końcu dodać sok i skórkę otartą z cytryny.
* Formę lub papilotki wypełnić prawie do pełna, ponieważ muffinki nie urosną zbyt duże.
* Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
* Ostudzone opruszyć cukrem pudrem. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. fantastyczne foremki do muffinek! silikonowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie apetycznie wygladaja, jeszcze ten ksztalt (:
    Pozdraiwm gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. silikonowe :) kupione w Duka

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co zawiera w sobie cytrynę MUSI być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słoneczne cytrynowe muffinki na poprawę humoru gdy za oknem deszcz...biorę to w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic