Składniki:
- 170g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g masła
- 160g drobnego cukru
- 2 jajka
- 90ml kefiru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do opruszenia
Jak to zrobić?
* Wymieszać w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.
* W innej misce połączyć masło z cukrem i ucierać na kremową masę. Powoli wbijać jajka cały czas miksując.
* Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i maślankę.
* Na końcu dodać sok i skórkę otartą z cytryny.
* Formę lub papilotki wypełnić prawie do pełna, ponieważ muffinki nie urosną zbyt duże.
* Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
* Ostudzone opruszyć cukrem pudrem.
* W innej misce połączyć masło z cukrem i ucierać na kremową masę. Powoli wbijać jajka cały czas miksując.
* Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i maślankę.
* Na końcu dodać sok i skórkę otartą z cytryny.
* Formę lub papilotki wypełnić prawie do pełna, ponieważ muffinki nie urosną zbyt duże.
* Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
* Ostudzone opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego!
fantastyczne foremki do muffinek! silikonowe? :)
OdpowiedzUsuńniesamowicie apetycznie wygladaja, jeszcze ten ksztalt (:
OdpowiedzUsuńPozdraiwm gorąco
silikonowe :) kupione w Duka
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwszystko co zawiera w sobie cytrynę MUSI być dobre:)
OdpowiedzUsuńSłoneczne cytrynowe muffinki na poprawę humoru gdy za oknem deszcz...biorę to w ciemno :)
OdpowiedzUsuń