wtorek, 15 maja 2012

Zdrowe Śniadanie #1: Cynamonowo-kardamonowe musli z żurawiną i kokosem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia, dlatego też powinno być pyszne, pożywne i zdrowe. Moje domowe muesli zawiera chude białko, owoce, pełne ziarna i przyprawy. Jest poprostu pyszne! Cynamon i kardamon mają słodkawo-korzenny smak, który idealnie pasuje do musli. Ponadto obie przyprawy usprawniają przemianę materii.


Składniki:
  • garść płatków owsianych
  • garść błonnika w słupkach (ja używam Wysoki Błonnik cynamonowo-jabłkowe z Good Food)
  • pół szklanki otrąb żytnich
  • pół garści mieszanki pestek słonecznika i dyni
  • łyżka siemienia lnianego
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • kilka płatków kokosowych (polecam z Bionica dostępne w Piotrze i Pawle)
  • szczypta sproszkowanego kardamonu i cynamonu (według uznania)
  • łyżka miodu gryczanego
  • kefir naturalny 


Jak to zrobić?


* Wymieszać wszystko razem!




Polecam zwrócić uwagę na skład kefiru: prawdziwy kefir składa się tylko z mleka i żywych kultur bakterii (szerzej w książce K. Bosackiej i M. Kozłowskiej-Wojciechowskiej "Czy wiesz, co jesz?"). Do moich sprawdzonych kefirów należy kefir naturalny Bakoma oraz kefir Robico
Kiedy kupuję miód także zwracam uwagę na etykietę, a dokładniej na to czy jest to mieszanka miodów z UE, czy spoza UE. Mieszankę spoza UE radzę omijać, ponieważ są to miody pochodzące przede wszystkim z Chin (szerzej w książce K. Bosackiej i M. Kozłowskiej-Wojciechowskiej "Czy wiesz, co jesz?").


2 komentarze:

  1. Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za odwiedziny u mnie :)
    Jak ja lubię kulinarne blogi! Są dla mnie niewyczerpaną skarbnicą wiedzy i inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic