poniedziałek, 14 maja 2012

Orzeźwiająca sałatka z łososiem, truskawkami i fenkułem

Lekka wiosenno-letnia sałatka, która orzeźwia głównie za sprawą kopru włoskiego (fenkuł). Łosoś i truskawki dodają sałatce koloru i witamin. Polecam na lekki lunch, wtedy lepiej dodać więcej łososia (ok. 200g).


Składniki:

Sałatka:
  • 100-200g wędzonego łososia
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • mała główka karbowanej sałaty 
  • 5-6 sztuk dużych truskawek
Dressing miodowy:
  • oliwa z oliwek
  • musztarda francuska
  • miód
  • woda
  • sól i pieprz

Jak to zrobić?

Sałatka:
* Sałatę umyć, osączyć i "podrzeć" na mniejsze części. 
* Opłukać koper włoski, odciąć końcówką bulwy i górne łodygi. Usunąć najtwardsze zewnętrzne liście kopru. Przeciąć bulwę na pół i poszatkować na paski, jednocześnie pamiętając by usunąć środek kopru.
* Łososia pociąć w drobne paski. 
* Truskawki umyć, odciąć ogonek i poszatkować na plasterki.Wszystko wsadzić do dużej miski.

Dressing miodowy:
* Zmieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę wody. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. 
* Wymieszać ze składnikami sałatki tuż przed podaniem.


3 komentarze:

Przyciski Listonic