Składniki:
Sałatka:
- 100-200g wędzonego łososia
- 1 bulwa kopru włoskiego
- mała główka karbowanej sałaty
- 5-6 sztuk dużych truskawek
Dressing miodowy:
- oliwa z oliwek
- musztarda francuska
- miód
- woda
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
Sałatka:
* Sałatę umyć, osączyć i "podrzeć" na mniejsze części.
* Opłukać koper włoski, odciąć końcówką bulwy i górne łodygi. Usunąć najtwardsze zewnętrzne liście kopru. Przeciąć bulwę na pół i poszatkować na paski, jednocześnie pamiętając by usunąć środek kopru.
* Łososia pociąć w drobne paski.
* Truskawki umyć, odciąć ogonek i poszatkować na plasterki.Wszystko wsadzić do dużej miski.
Dressing miodowy:
* Zmieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę wody. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
* Wymieszać ze składnikami sałatki tuż przed podaniem.
Bardzo smacznie!:)
OdpowiedzUsuńale pysznie! Wspaniale dobrane smaki;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka odważna sałatka :)
OdpowiedzUsuń