piątek, 18 maja 2012

Paprykowo-kurkumowe polędwiczki z kurczaka na rukoli z awokado i chorizo

Najpierw powstał pomysł na sałatkę z awokado i chorizo. Jednak sama sałatka na obiad to czasem za mało. Dlatego przygotowałam też polędwiczki z kurczaka, które pasują do sałatki. Sproszkowana słodka papryka w marynacie nawiązuje do chorizo, a kurkuma nadaje kurczakowi trochę goryczy, korzennego posmaku i pięknego żółtego koloru.



Składniki na 4 osoby:
  • awokado
  • 1/2 kiełbasy chorizo
  • czerwona papryka
  • 100 g rukoli (średnia miska)
  • 12 polędwiczek z kurczaka
Paprykowo-kurkuminowa marynata
  • łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • łyżka sproszkowanej kurkumy
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki oleju

Jak to zrobić?

Polędwiczki z kurczaka:
* Przygotować marynatę: w misce wymieszać wszystkie składniki. Polędwiczki dokładnie posmarować marynatą włożyć do miski i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę.

Sałatka:
* Rukolę umyć i osączyć. Awokado umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wykroić środek i oczyścić z nasionek, pokroić w kostkę.
* Chorizo lekko zgrillować na rozgrzanej patelni grillowej.

Polędwiczki z kurczaka:
* Polędwiczki położyć na ciągle rozgrzanej patelni grillowej, na której zostawiamy tłuszczyk wytopiony z chorizo. Zgrillować z obu stron.

Sałatka:
* Rukolę, awokado, paprykę i chorizo wymieszać razem w dużej misce sałatkowej. Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.

* Nałożyć porcję sałatki na talerz, a na sałacie ułożyć zgrillowane polędwiczki z kurczaka. Skropić oliwą z oliwek.


1 komentarz:

Przyciski Listonic