Składniki na 4 osoby:
- awokado
- 1/2 kiełbasy chorizo
- czerwona papryka
- 100 g rukoli (średnia miska)
- 12 polędwiczek z kurczaka
Paprykowo-kurkuminowa marynata
- łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- łyżka sproszkowanej kurkumy
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżeczka soli
- pół szklanki oleju
Jak to zrobić?
Polędwiczki z kurczaka:
* Przygotować marynatę: w misce wymieszać wszystkie składniki. Polędwiczki dokładnie posmarować marynatą włożyć do miski i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę.
Sałatka:
* Rukolę umyć i osączyć. Awokado umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wykroić środek i oczyścić z nasionek, pokroić w kostkę.
* Chorizo lekko zgrillować na rozgrzanej patelni grillowej.
Polędwiczki z kurczaka:
* Polędwiczki położyć na ciągle rozgrzanej patelni grillowej, na której zostawiamy tłuszczyk wytopiony z chorizo. Zgrillować z obu stron.
Sałatka:
* Rukolę, awokado, paprykę i chorizo wymieszać razem w dużej misce sałatkowej. Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
* Nałożyć porcję sałatki na talerz, a na sałacie ułożyć zgrillowane polędwiczki z kurczaka. Skropić oliwą z oliwek.
Takie lekkie, a takie pyszne!
OdpowiedzUsuń